In 2020 werden maar liefst 1,1 miljoen flessen Vlaamse wijn geproduceerd. Dat is ruim 850.000 liter wijn.
Dat is bijna 100.000 liter meer dan in 2019.
Er wordt voornamelijk witte wijn geproduceerd (466.000 liter), daarna mousserende witte wijn (177.000 liter), gevolgd door rode wijn (130.000 liter), rosé (52.000 liter) en tot slot mousserende rosé (25.000 liter). Ook het aantal wijnbouwers stijgt jaar na jaar.
In 2019 waren er in Vlaanderen 114 wijnbouwers, in 2020 gaat het al om 134 wijnbouwers. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw en Voeding bekend gemaakt bij een bezoek aan het wijndomein Entre Deux Monts in Heuvelland waar 9 wijnbouwers een charter Duurzame Wijnbouw ondertekenden.
"De Vlaamse wijnbouw is geen klein broertje meer in de grote landbouwfamilie, het is een volwaardige en beloftevolle zelfstandige sector. Jaar na jaar zien we het aantal wijnboeren en het aantal liter geproduceerde wijn stijgen.
Om ervoor te zorgen dat de sector geen slachtoffer wordt van haar eigen succes, stimuleren we een professionele omkadering en organiseren we in het najaar een ronde tafel met de ganse sector." – Hilde Crevits
De wijnbouw in Vlaanderen en België zit duidelijk in de lift. Als we kijken naar het aantal wijnbouwers dan zien we de sterkste stijging in de provincie Limburg. Daar werden 37 wijnboeren geregistreerd in 2020, dat zijn er 10 meer dan in 2019. In Vlaanderen zijn er dubbel zoveel wijnboeren dan in Wallonië.
Ook het aantal beplante hectare is in Vlaanderen opnieuw gestegen in 2020. Het gaat om 327 hectare tegenover 270 hectare in 2019. In vergelijking met 2018 is er bijna 100 hectare bijgekomen. Gemiddeld heeft een wijnboer 3 hectare aan wijnstokken.
Niet enkel het aantal wijnbouwers, het aantal beplante hectare maar ook het aantal liter geproduceerde wijn stijgt sterk. In Vlaanderen werd in 2020 ongeveer 850.000 liter wijn geproduceerd.
Dat is bijna 100.000 liter meer dan in 2019. Er wordt voornamelijk witte wijn geproduceerd (466.000 liter), daarna mousserende witte wijn (177.000 liter), gevolgd door rode wijn (130.000 liter), rosé (52.000 liter) en tot slot mousserende rosé (25.000 liter).
850.000 liter wijn betekent ruim 1,1 miljoen flessen wijn die dus in 2020 in Vlaanderen werden geproduceerd.
Die sterke stijging die zich al enkele jaren doorzet, willen we ook bestendigen. In maart van dit jaar werd al een wijnsymposium georganiseerd. Daarop kwamen 350 wijnmakers, wijnliefhebbers, producenten, experten en onderzoekers samen om kennis en expertise uit te wisselen.
Dit najaar komt daar een vervolg op met een ronde tafel met de hele sector. Daarbij willen we niet alleen wijnbouwers betrekken maar ook alle Vlaamse onderzoek rond wijn en de verschillende beleidsniveaus om zo een optimale samenwerking in de Vlaamse wijnsector te stimuleren.
De sector moeten kunnen uitgroeien tot een echte producentenorganisatie waardoor er betere omkadering is en de samenwerking tussen wijnbouwers gestimuleerd wordt.
Duurzame wijnbouw
Minister Crevits maakte deze cijfers bekend tijdens een bezoek in Heuvelland. De sterke groei van de sector brengt ook uitdagingen met zich mee. Daarom slaan 9 wijnbouwers in het Heuvelland de handen in elkaar en ondertekenen ze een charter Duurzame Wijnbouw.
De wijnbouwers engageren zich onder andere om in te zetten op lokale economie en korte keten, duurzaam beheer van de wijngaard, spaarzame omgang met water en grondstoffen en vergroting van de biodiversiteit in de wijngaard.' Foto Nnieuws.